Mirza (ime)

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mirza
Izgovor Mȉrza
Rod muški
Porijeklo
Značenje princ; kraljević; pisar; sekretar; književno obrazovan
Porijeklo perzijsko

Mirza (Mȉrza)

gen. -ē; vok. Mȉrza; prisv. pridjev Mȉrzīn; muško ime (frekv.).

< tur. Mirza (lično m. ime), od perz. mīrzā = princ; kraljević; pisar; sekretar; književno obrazovan.

Mirza je zapravo skr. od perz. složenice mīrzāde što doslovno znači »vladarevo dijete«. Perz. mīr (od ar. ämīr = vladar + perz. zāde = dijete; ono što je rođeno; potomak. To je zapravo titula Timurovih nasljednika i sinova kojom su naglašavali visoki položaj potomaka velikog zavojevača u od­nosu na druge mnogobrojne manje značajne emire. Kasnije su i takvi emiri počeli uzimati titulu mirza(de) dok se to nije pretvorilo u obično vlastito ime.

Mirza je i naziv za one ljude koji s priborom za pisanje sjede po ulicama i trgovima te nepismenim ljudima pišu molbe, pisma, ispunjavaju formulare i sl. Potreba za razlikovanjem mirze-pisara od mirze-princa dovela je do utvrđivanja mjesta tog naziva uz lično ime. Tako se mir za uz ime pisara stavlja prije ličnog imena npr. Mirza Husein, Mirza Ali, a uz ime princa uvijek poslije ličnog imena, npr. Ahmed Mirza.

Hipok. Mírzo[1]

Literatura

  1. Ismet Smailović, Muslimanska imena orijentalnog porijekla u Bosni i Hercegovini, Institut za jezik i književnost u Sarajevu, Monografije I, Sarajevo, 1977.