Čolović

Datum izmjene: 18 juni 2021 u 11:10; autor: Sila (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)

Porijeklo

Čolovića ima Srba i Bošnjaka. Čolovići iz Dujaka i Sjenice (Spahovića sokak) su došli iz Pljevalja gdje i danas imaju svojih srodnika u selu Potkovič.[1] Oni su Bošnjaci, muslimani, a drugi Čolovići u Pljevljima su pravoslavci. Čolovići iz Dujaka su se iselili u Tursku osim jedne porodice u Sjenici. Oni su se i prije prezivali Čolovići kao muslimani.[2]

Postoji predanje da su Spahovići u Sjenici zatekli Čoloviće i Saračeviće, pa u tom slučaju spadaju u najstarije stanovnike Sjenice.

Ejup Mušović kaže da u Novom Pazaru ima Čolovića, Srba i Bošnjaka. Srbi Čolovići u Vranovini, Deževi i Prćenovi doseljeni su iz Crne Gore u 19. vijeku, a oni u Erčegama i Hercegovine, oko 1876. Muslimana Čolovića ima u Biševu (od njih je Šemsi-paša Biševac), Besniku i Detanama. Porijeklom su Kuči. Otuda su doseljeni u Novi Pazar , a za Muslimane Čoloviće u Raždaginji i Sjenici smatraju da su se i pre primanja Islama prezivali Čolovići, a doseljeni su iz Crne Gore.

Srodstvo

Smatra se da su im bliski srodnici Salihagići. Pripadaju haplogrupi R-FT140430. Genealoško istraživanje ukazuje da su Čolovići od plemena Kuč.

Literatura

  1. V. Despotović, Naša sela
  2. Mušović, Dr Ejup, Etnički procesi i etnička struktura stanovništva Novog Pazara, 1979, Beograd