Razlika između izmjena na stranici "04 septembar"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
 
(Nisu prikazane 2 međuizmjene istog korisnika)
Red 1: Red 1:
[[2010]] - [[Šehidska dova na Hadžetu]]. Od 28. 11. 1944. do 21. 1. 1945. godine komunističke vlasti su likivdirale preko 2000 najuglednijih Bošnjaka novopazraskog, sjeničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na vakufskom dobru „Mearif“ na Hadžetu. Da bi odbranili Vakuf i stratište svojih predaka, Bošnjaci su se, predvođeni čelnicima Islamske zajednice, na današnji dan sukobili sa pripadnicima specijalnih jedinica srbijanske policije. Zato je ovaj datum proglašen danom sjećanja i dove za nevino stradale velikane Sandžaka na [[Hadžet|Hadžetu]].
+
*[[1902]] - Rođen [[Ali Aganović|Ali ef. Aganović]], bošnjački alim i učesnik u formiranju Mladih muslimana.
 +
*[[2010]] - [[Šehidska dova na Hadžetu]]. Od 28. 11. 1944. do 21. 1. 1945. godine komunističke vlasti su likivdirale preko 2000 najuglednijih Bošnjaka novopazraskog, sjeničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na vakufskom dobru „Mearif“ na Hadžetu. Da bi odbranili Vakuf i stratište svojih predaka, Bošnjaci su se, predvođeni čelnicima Islamske zajednice, na današnji dan sukobili sa pripadnicima specijalnih jedinica srbijanske policije. Skup je završen blokadom prilaza gradu, od strane vjernika i službenika Islamske Zajednice u Srbiji, kako bi se poslala poruka da se sila neće tolerisati i neće dozvoliti njeno gomilanje u Novom Pazaru. Zato je ovaj datum proglašen danom sjećanja i dove za nevino stradale velikane Sandžaka na [[Hadžet|Hadžetu]].

Trenutna verzija na dan 24 januar 2022 u 14:02

  • 1902 - Rođen Ali ef. Aganović, bošnjački alim i učesnik u formiranju Mladih muslimana.
  • 2010 - Šehidska dova na Hadžetu. Od 28. 11. 1944. do 21. 1. 1945. godine komunističke vlasti su likivdirale preko 2000 najuglednijih Bošnjaka novopazraskog, sjeničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na vakufskom dobru „Mearif“ na Hadžetu. Da bi odbranili Vakuf i stratište svojih predaka, Bošnjaci su se, predvođeni čelnicima Islamske zajednice, na današnji dan sukobili sa pripadnicima specijalnih jedinica srbijanske policije. Skup je završen blokadom prilaza gradu, od strane vjernika i službenika Islamske Zajednice u Srbiji, kako bi se poslala poruka da se sila neće tolerisati i neće dozvoliti njeno gomilanje u Novom Pazaru. Zato je ovaj datum proglašen danom sjećanja i dove za nevino stradale velikane Sandžaka na Hadžetu.