27 februar

Izvor: Sandžakpedija
Datum izmjene: 24 april 2020 u 20:44; autor: Sila (razgovor | doprinosi)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
  • 1933 - Preselio na ahiret Hadži-Ibrahim Hakki-efendija Čokić, tuzlanski muftija.
  • 1993 - Izvršen zločin u Štrpcima. Grupa uniformiranih osoba iz voza Beograd-Bar otela je 20 putnika, od kojih 19 Bošnjaka iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice i nad njima izvršila masakr. Ni danas nisu pronađeni ostaci svih ubijenih.
  • 1998 - Zvaničnik SDA Sandžaka kaže da pokreti srpskih trupa u regiji plaše lokalno stanovništvo, koje napuštanje tog područja vide kao jedinu mogućnost. Zvaničnik kaže da je pažnja javnosti trenutno usmjerena na pitanje Kosova, ostavljajući jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću prostor da sprovede svoj projekat etničkog čišćenja Sandžaka. [1]
  • 1999 - Međunarodne organizacije za borbu protiv korišćenja nagaznih mina procijenile su da je u 64 zemlje širom planete rasuto preko 100 miliona nagaznih mina, od čega se sedam miliona nalazi na prostoru bivše Jugoslavije a najviše u Bosni i Hercegovini. Prema ovim podacima eksplozije nagaznih mina svakog mjeseca ubiju ili osakate 2.000 ljudi od kojih su 90 odsto civili, među kojima je najveći broj djece.
  • 2003 - Tribunal u Hagu izrekao je bivšoj predsednici RS Biljani Plavšić kaznu od 11 godina zatvora i ona je upućena na izdržavanje kazne u švedski zatvor Hinseberj. Plavšićeva je krajem 2002. godine priznala krivicu za progon nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.
  1. BBC