Razlika između izmjena na stranici "29 septembar"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
(Nova stranica: * 1977 - Osnovan Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Fakultet islamskih nauka se naslanja na viševjekovnu tradiciju islamskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koja poči...)
 
 
Red 1: Red 1:
* [[1977]] - Osnovan [[Fakultet islamskih nauka u Sarajevu]]. Fakultet islamskih nauka se naslanja na viševjekovnu tradiciju islamskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koja počinje sa podizanjem prvih džamija, tekija i prvih osnovnih škola (muallim-hana) u drugoj polovini XV stoljeća, nastavlja sa izgradnjom medresa, hanikaha, škola daru-l-Kur'an i daru-l-hadis u XVI stoljeću i približava evropskim modelima obrazovanja preko Šerijatske sudačke kole, Alijje višeg stepena Gazi Husrevbegove medrese i Više islamske Šerijatsko-teološke škole, u čijoj zgradi je smješten.
+
*[[1951]] - Rođena [[Šemsa Suljaković]], bošnjačka pjevačica narodne muzike.
 +
*[[1977]] - Osnovan [[Fakultet islamskih nauka u Sarajevu]]. Fakultet islamskih nauka se naslanja na viševjekovnu tradiciju islamskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koja počinje sa podizanjem prvih džamija, tekija i prvih osnovnih škola (muallim-hana) u drugoj polovini XV stoljeća, nastavlja sa izgradnjom medresa, hanikaha, škola daru-l-Kur'an i daru-l-hadis u XVI stoljeću i približava evropskim modelima obrazovanja preko Šerijatske sudačke kole, Alijje višeg stepena Gazi Husrevbegove medrese i Više islamske Šerijatsko-teološke škole, u čijoj zgradi je smješten.

Trenutna verzija na dan 22 april 2020 u 23:27

  • 1951 - Rođena Šemsa Suljaković, bošnjačka pjevačica narodne muzike.
  • 1977 - Osnovan Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Fakultet islamskih nauka se naslanja na viševjekovnu tradiciju islamskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koja počinje sa podizanjem prvih džamija, tekija i prvih osnovnih škola (muallim-hana) u drugoj polovini XV stoljeća, nastavlja sa izgradnjom medresa, hanikaha, škola daru-l-Kur'an i daru-l-hadis u XVI stoljeću i približava evropskim modelima obrazovanja preko Šerijatske sudačke kole, Alijje višeg stepena Gazi Husrevbegove medrese i Više islamske Šerijatsko-teološke škole, u čijoj zgradi je smješten.