Razlika između izmjena na stranici "Etemović"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Red 9: Red 9:
  
 
==Srodstvo==
 
==Srodstvo==
Pripadaju haplogrupi '''[[J-Y166564]]'''. Etemovići iz [[Radohovac|Radohovaca]] kod [[Tutin|Tutina]], su porijeklom od plemena [[Hot]], čiji su preci početkom 18. vijeka naseili sela [[Crniš]], [[Paljevo]], [[Radohovce]] i [[Kovače]]. Hoti imaju specifično mediteransko genetsko porijeklo.
+
Pripadaju haplogrupi '''[[J-Y166564]]'''. Etemovići iz [[Radohovac|Radohovaca]] kod [[Tutin|Tutina]], su porijeklom od plemena [[Hot]], čiji su preci početkom 18. vijeka naseili sela [[Crniš]], [[Paljevo]], [[Radohovce]] i [[Kovače]].
  
 
Što se tiče predanja da stanovnici Crniša, Paljeva, Radohovca i Kovača potiču od jedne porodice, DNK istraživanje je pokazalo da je to predanje tačno.<ref>https://bosnjackidnk.com/porijeklo-porodice-etemovic-iz-radohovaca-kod-tutina/</ref>
 
Što se tiče predanja da stanovnici Crniša, Paljeva, Radohovca i Kovača potiču od jedne porodice, DNK istraživanje je pokazalo da je to predanje tačno.<ref>https://bosnjackidnk.com/porijeklo-porodice-etemovic-iz-radohovaca-kod-tutina/</ref>

Verzija na dan 28 april 2020 u 18:47

Porijeklo

Prema porodičnom predanju Etemovići su porijeklom od Baše, koji je naselio Radohovce. Imao je sinove Etema, Emina, Šasa, Kahra i Latifa, po kojima nastaju prezimena: Etemović, Eminović, Šasović, Kahrović i Latifović.

Današnji stanovnici Radohovaca su potomci Hota koji su ovo selo naselili početkom 18 vijeka. Papski misionari su 1721. godine vršili popis stanovnika u tutinskom kraju koji su bili katolici. Po tom popisu, od koga nas odvaja više od dva i po stoleća, u Radohovcu su registrovane dvije porodice Hota — katoličke vjere, sa 12 članova. Današnji stanovnici Radohovaca njihovi su potomci. Hoti su u Radohovcu kao i u drugim selima islamizirani tokom 18. vijeka.

Predanje navodi da su četiri brata Hota, katoličke konfesije, naselili sela Radohovce, Kovače, Crniš i Paljevo, početkom 18. vijeka i da su današnji stanovnici tih sela sa različitim prezimenima, njihovi potomci. Stanovnici ovih sela se i danas svojakaju i do prije tridesetak godina nisu se međusobno ženili.

Tokom vremena stanovnici Radohovaca su promijenili prezime, ali čuvaju tradiciju o Hotskom porijeklu. Tako su od tri brata Baše, Divlja i Fika postale porodice Bašići, Divljaci i Fikovići. Opet su se i ta prezimena izgubila i javila se ona današnja. Tako su Etemovići starinom Bašići, odnosno Hoti.[1]

Srodstvo

Pripadaju haplogrupi J-Y166564. Etemovići iz Radohovaca kod Tutina, su porijeklom od plemena Hot, čiji su preci početkom 18. vijeka naseili sela Crniš, Paljevo, Radohovce i Kovače.

Što se tiče predanja da stanovnici Crniša, Paljeva, Radohovca i Kovača potiču od jedne porodice, DNK istraživanje je pokazalo da je to predanje tačno.[2]

Poznate ličnosti

  • Baša Hot – rodonačelnik Bašićkog bratstva u Radohovcu
  • Etem Bašić – rodonačelnik Etemovića u Radohovcu

Literatura

  1. Mušović, Dr Ejup, Stanovništvo sjeničkog i tutinskog kraja
  2. https://bosnjackidnk.com/porijeklo-porodice-etemovic-iz-radohovaca-kod-tutina/