Hadži Hasanova džamija

Izvor: Sandžakpedija
Datum izmjene: 29 april 2021 u 20:49; autor: Sila (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hadži Hasanova džamija
Hadži Hasanova džamija.jpeg
Hadži Hasanova džamija
Godina gradnje Početak 16. vijeka
Rad džamije Džamija je srušena
Arhitektura
Tip nepoznat
Prateći objekti Munare (trenutno)

Dugogodišnji mujezin pljevaljske Hadži Hasanove džamije rahmetli Jakub Durgut zapisao je da po stilu gradnje očuvanog minareta, džamija građena vjerovatno početkom 16. vijeka. Zna se da je imala dvorište koje je služilo kao mezarje, u koje su se sahranjivali mještani istoimene mahale. Džamija je imala lijepe sofe i česmu u dvorištu.

Poznati putopisac iz tog vremena Evlija Čelebija je prilikom posjete Taslidži (Pljevljima) 1664. godine zabilježio da je “među deset džamija sa mihrabom, najstarija džamija pored rijeke Breznice”. Da li je mislio na ovu džamiju – nije poznato.

Neki hroničari navode da je to bila prva džamija koju su Osmanlije sagradili u Pljevljima, s obzirom na to da je Hadži-Hasan džamija uvijek bila u rangu Husein pašine i Rizvan čauševe i da je najbliža rijeci Breznici.

Džamija je eksproprisana 1963. godine i porušena, kao i mezarje u njenom haremu. Od nje je ostao jedino kameno minare visoko oko 30 metara. Na temeljima džamije sagrađena je zgrada Elektrodistribucije.

Sanacija minareta

2011. godine projekat sanacije minareta finansirala je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA. Urađeno je ojačavanje temelja minareta, ojačavanje kompletnog objekta savremenom tehnologijom karbonskim vlaknima, malterisanje, novi bakarni krovni pokrivač, gromobranska zaštita, sanirano unutrašnje kameno stepenište, urađena nova ulazna drvena vrata i kompletno čišćenje kamenih površina. Projekat sanacije minareta uradio je Građevinski fakultet iz Podgorice još 2003. godine, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava Islamska zajednica u Pljevljima nije bila u mogućnosti da sama finansira sanaciju i zaštitu.

Vraćanje džamije u vlasništvo Islamske Zajednice

Na temeljima porušene džamije u Pljevljima šezdesetih godina prošlog vijeka izgrađena je zgrada pljevaljske Elektrodistribucije, u kojoj je danas smještena naplatna služba Elektroprivrede Crne Gore. 2021. godine pljevaljsko nevladino udruženje Husein paša i grupa građana tražile su od Vlade Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapića da se ispravi višegodišnja nepravda i omoguće da se, na mjestu gdje je nekad bila, ponovo izgradi Hadži Hasanova džamija.