Razlika između izmjena na stranici "Kalač"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
(Nova stranica: ==Porijeklo== Prema porodičnom predanju Kalači su doseljeni pre pet pojaseva iz Brskuta, kod Titograda, i da su se pre islamizacije prezivali Miličići. Novo prezime su uzeli po...)
 
 
(Nije prikazana 3 međuverzija 2 korisnika)
Red 1: Red 1:
 
==Porijeklo==
 
==Porijeklo==
Prema porodičnom predanju Kalači su doseljeni pre pet pojaseva iz Brskuta, kod Titograda, i da su se pre islamizacije prezivali Miličići. Novo prezime su uzeli po turskoj reči kalač (graničar). U porodici se čuva predanje prema kome su islamizirani Kuči. U Novi Pazar su doseljeni iz sela Kalača, kod Rožaja, neki pre a neki posle drugog svetskog rata.
+
Prema porodičnom predanju Kalači su doseljeni prije pet pojaseva iz Brskuta, kod Titograda, i da su se prije primanja Islama prezivali Miličići. Novo prezime su uzeli po turskoj reči kalač (graničar). U porodici se čuva predanje prema kome su Kuči. U [[Novi Pazar]] su doseljeni iz sela [[Kalače|Kalača]], kod [[Rožaje|Rožaja]], neki prije a neki poslije Drugog svjetskog rata.
  
Kalače je staro naselje koje se ranije zvalo Zasmreče. Stari naziv je zamijenjen bratstveničkim imenom
+
Kalače je staro naselje koje se ranije zvalo [[Zasmreče]]. Stari naziv je zamijenjen bratstveničkim imenom stanovništva koje se doselilo kasnije. ,,''Po prostranstvu njegovog groblja vidi se da je u Zasmreču bilo mnogobrojno srpsko stanovništvo.”''
stanovništva koje se doselilo kasnije. ,,Po prostranstvu njegovog groblja vidi se da je u Zasmreču bilo
+
 
mnogobrojno srpsko stanovništvo.”
+
Današnji stanovnici su Kalači. Njihovi preci došli su iz Kuča. Rodonačelnik Kalača je, po jednima, od bratstva Milačića (Brskut), a po drugima iz Krivog Dola (Kuči). Došao je prvo u [[Rožaje]] i tu primio islam, a posle se sa sinovima naselio u Kalače.
Današnji stanovnici su Kalači. Njihovi preci došli su iz Kuča. Broje od doseljenja pet pojaseva.
+
 
Rodonačelnik Kalača je, po jednima, od bratstva Milačića (Brskut), a po drugima iz Krivog Dola (Kuči). Došao
+
Imao je četiri sina, Mustafu, Ahmeta i Sulejmana, četvrti sin je poginuo. Od tri brata su svi Kalači koji se inače međusobno još ne orođavaju. Brzo su se namnožili. Najprije su se nastanili pored rijeke, pa se odatle širili dok nisu zahvatili sve zaravni do vrha strana i zaselak Gusnice u izvorišnoj čelenci Kalačke rijeke.<ref>M.Lutovac, Bihor i Korita</ref>
je prvo u Rožaje i tu primio islam, a posle se sa sinovima naselio u Kalače. Imao je četiri sina:
 
Mustafu, Ahmeta i Sulejmana, četvrti sin je poginuo.
 
Od tri brata su svi Kalači koji se inače međusobno još ne orođavaju. Brzo su se namnožili. Najpre su se
 
nastanili pored reke, pa se odatle širili dok nisu zahvatili sve zaravni do vrha strana i zaselak Gusnice u
 
izvorišnoj čelenci Kalačke rijeke.<ref>M.Lutovac, Bihor i Korita</ref>
 
  
 
==Srodstvo==
 
==Srodstvo==
Pripadaju haplogrupi I-Z63.<ref>https://bosnjackidnk.com/porijeklo-porodice-kalac-iz-gusnica-kod-rozaja/</ref>
+
Pripadaju haplogrupi '''[[I-Z63]]'''.<ref>https://bosnjackidnk.com/porijeklo-porodice-kalac-iz-gusnica-kod-rozaja/</ref>
  
 
==Poznate ličnosti==
 
==Poznate ličnosti==
Hazbija Kalač - predsjednik SPP u Crnog Gori
 
  
Sejo Kalač - folk pjevač
+
*[[Hazbija Kalač]] - predsjednik SPP u Crnog Gori
 +
*[[Sejo Kalač]] - folk pjevač
  
 
==Literatura==
 
==Literatura==

Trenutna verzija na dan 18 juni 2021 u 11:12

Porijeklo

Prema porodičnom predanju Kalači su doseljeni prije pet pojaseva iz Brskuta, kod Titograda, i da su se prije primanja Islama prezivali Miličići. Novo prezime su uzeli po turskoj reči kalač (graničar). U porodici se čuva predanje prema kome su Kuči. U Novi Pazar su doseljeni iz sela Kalača, kod Rožaja, neki prije a neki poslije Drugog svjetskog rata.

Kalače je staro naselje koje se ranije zvalo Zasmreče. Stari naziv je zamijenjen bratstveničkim imenom stanovništva koje se doselilo kasnije. ,,Po prostranstvu njegovog groblja vidi se da je u Zasmreču bilo mnogobrojno srpsko stanovništvo.”

Današnji stanovnici su Kalači. Njihovi preci došli su iz Kuča. Rodonačelnik Kalača je, po jednima, od bratstva Milačića (Brskut), a po drugima iz Krivog Dola (Kuči). Došao je prvo u Rožaje i tu primio islam, a posle se sa sinovima naselio u Kalače.

Imao je četiri sina, Mustafu, Ahmeta i Sulejmana, četvrti sin je poginuo. Od tri brata su svi Kalači koji se inače međusobno još ne orođavaju. Brzo su se namnožili. Najprije su se nastanili pored rijeke, pa se odatle širili dok nisu zahvatili sve zaravni do vrha strana i zaselak Gusnice u izvorišnoj čelenci Kalačke rijeke.[1]

Srodstvo

Pripadaju haplogrupi I-Z63.[2]

Poznate ličnosti

Literatura