Kalač

Izvor: Sandžakpedija
Datum izmjene: 23 april 2020 u 08:56; autor: Disident (razgovor | doprinosi) (Nova stranica: ==Porijeklo== Prema porodičnom predanju Kalači su doseljeni pre pet pojaseva iz Brskuta, kod Titograda, i da su se pre islamizacije prezivali Miličići. Novo prezime su uzeli po...)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Porijeklo

Prema porodičnom predanju Kalači su doseljeni pre pet pojaseva iz Brskuta, kod Titograda, i da su se pre islamizacije prezivali Miličići. Novo prezime su uzeli po turskoj reči kalač (graničar). U porodici se čuva predanje prema kome su islamizirani Kuči. U Novi Pazar su doseljeni iz sela Kalača, kod Rožaja, neki pre a neki posle drugog svetskog rata.

Kalače je staro naselje koje se ranije zvalo Zasmreče. Stari naziv je zamijenjen bratstveničkim imenom stanovništva koje se doselilo kasnije. ,,Po prostranstvu njegovog groblja vidi se da je u Zasmreču bilo mnogobrojno srpsko stanovništvo.” Današnji stanovnici su Kalači. Njihovi preci došli su iz Kuča. Broje od doseljenja pet pojaseva. Rodonačelnik Kalača je, po jednima, od bratstva Milačića (Brskut), a po drugima iz Krivog Dola (Kuči). Došao je prvo u Rožaje i tu primio islam, a posle se sa sinovima naselio u Kalače. Imao je četiri sina: Mustafu, Ahmeta i Sulejmana, četvrti sin je poginuo. Od tri brata su svi Kalači koji se inače međusobno još ne orođavaju. Brzo su se namnožili. Najpre su se nastanili pored reke, pa se odatle širili dok nisu zahvatili sve zaravni do vrha strana i zaselak Gusnice u izvorišnoj čelenci Kalačke rijeke.[1]

Srodstvo

Pripadaju haplogrupi I-Z63.[2]

Poznate ličnosti

Hazbija Kalač - predsjednik SPP u Crnog Gori

Sejo Kalač - folk pjevač

Literatura