Kalač

Izvor: Sandžakpedija
Datum izmjene: 18 juni 2021 u 11:12; autor: Sila (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Porijeklo

Prema porodičnom predanju Kalači su doseljeni prije pet pojaseva iz Brskuta, kod Titograda, i da su se prije primanja Islama prezivali Miličići. Novo prezime su uzeli po turskoj reči kalač (graničar). U porodici se čuva predanje prema kome su Kuči. U Novi Pazar su doseljeni iz sela Kalača, kod Rožaja, neki prije a neki poslije Drugog svjetskog rata.

Kalače je staro naselje koje se ranije zvalo Zasmreče. Stari naziv je zamijenjen bratstveničkim imenom stanovništva koje se doselilo kasnije. ,,Po prostranstvu njegovog groblja vidi se da je u Zasmreču bilo mnogobrojno srpsko stanovništvo.”

Današnji stanovnici su Kalači. Njihovi preci došli su iz Kuča. Rodonačelnik Kalača je, po jednima, od bratstva Milačića (Brskut), a po drugima iz Krivog Dola (Kuči). Došao je prvo u Rožaje i tu primio islam, a posle se sa sinovima naselio u Kalače.

Imao je četiri sina, Mustafu, Ahmeta i Sulejmana, četvrti sin je poginuo. Od tri brata su svi Kalači koji se inače međusobno još ne orođavaju. Brzo su se namnožili. Najprije su se nastanili pored rijeke, pa se odatle širili dok nisu zahvatili sve zaravni do vrha strana i zaselak Gusnice u izvorišnoj čelenci Kalačke rijeke.[1]

Srodstvo

Pripadaju haplogrupi I-Z63.[2]

Poznate ličnosti

Literatura