Kategorija:Imena

Izvor: Sandžakpedia
Izmjena od 13:31, 1 novembar 2019 od Sila (razgovor | doprinosi) (Nova stranica: ==== Muslimanska imena na našem podneblju ==== Osmanska vlast i islamizacija u našim krajevima je sa sobom donijela i nova orijentalna lična imena. Na samom početku je bilo uo...)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Jump to navigation Jump to search

Muslimanska imena na našem podneblju

Osmanska vlast i islamizacija u našim krajevima je sa sobom donijela i nova orijentalna lična imena.

Na samom početku je bilo uobičajeno da se daju imena koja su bila uobičajena kod Turaka, među kojima su imena arapskog, persijskog, turskog ili starohebrejskog porijekla. Kasnije imena se preuzimaju bez posredovanja turskog jezika direktno iz arapskog ili persijskog i postaju raznovrsnija.

Pored ovih orijentalnih imena među bošnjacima muslimanima danas često mogu sresti i imena koja po formi liče na neko ime orjentalnog porijekla ali po etimologiji i značenju nemaju nikakve veze s tim jezicima nego su nastala slobodnim premještanjem glasova nekog orijentalnog imena, čisto zbog interesantne zvučnosti novonastalog imena.

Takođe mnoga imena koja često možemeo sresti kod Bošnjaka imaju korijen najčešće u turskom jeziku, ali su zbog prilagođavanja našem jeziku fonetski promijenjena. U pisanju i izgovoru ovih imena trebalo bi  koristiti onaj oblik koji je već prihvaćen u jezičkoj praksi.