Kučević

Izvor: Sandžakpedia
Izmjena od 12:48, 16 februar 2020 od Skorpija (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Jump to navigation Jump to search

Porijeklo

Kučevići iz Bijelog Polja su porijeklom Kuči. Locirani su na prostoru oko crkve svetog Petra i Pavla. Na uzvišenju iznad tog platoa, imali su svoju kulu, po čemu je poznat i toponim "Kuline". U današnjoj kući Vukčevića su bile odaje Kučevića gdje su odsijedale čipčije i putnici namjernici. Posjede su imali u Lješnici, Lipnici, Kukuljama, Požeginji. U toku IX vijeka, dali su više muteselima u Bijelom Polju.[1]

Kučevići iz Raduše kod Tutina takođe potiču od plemena Kuči.

Prema porodičnom predanju Kučevići su bili štićenici oca Karađorđa Petrovića – Petra, po kojem danas nosi ime selo Petrovo Polje kod Žabrena. Arnauti (misli se na pešterske Klimente) su opljačkale Petrovu kuću, nakon čega je on potražio zaštitu kod Mustafe Kuča. On ga je zaštitio i kasnije otpratio za šumadiju. I danas je sačuvan krevet na kojem je spavao i tanjir iz kojeg je jeo. I danas su kumskim odnosima sa prestolonasljednicima Karađorđevića.

U srbijanskoj literaturi se nalazi kako su Karađorđevi roditelji, Petar i Marica, živjeli u Petrovom Polju kod Žabrena i bili su kumovi i pobratimi sa komšijom Mustafom Kučevićem, koji je godinu dana skrivao Petra nakon što je nehotično ubio jednog čoveka sa ovog dijela Peštera. Bojeći se krvne osvete, Petar i Marica morali su, uz Mustafinu pomoć, da beže sa Peštera u centralnu Srbiju. Nakon tri mjeseca dobili su sina koji je kasnije postao vožd Karađorđe. Radosnu vest Mustafi su na konju donijele muštulukdžije koje su za muštuluk bogato nagraćene.

Prema porodičnom predanju Ademovića iz Mitrove, 1699. godine, iz Meduna se u Kuli kod Rožaja naselio Alija Kuč, sa još dva brata. Oni su se dali u bježaniju zbog toga što su pali u krv sa Vasojevićima. Nedugo zatim, bivaju napadnuti od tada poznatih razbojnika Klimenti. Alija se sa svojom braćom uspjeva odbraniti i ubije nekoliko razbojnika. Plašeći se osvete, on se sa svojom braćom ponovo dade u bjekstvo i uz saglasnost kajmakama nastani se u Trgovište (Rožaje).[2]

Srodstvo

Svi Kuči su bliski genetski rođaci Kučevićima, a najbliži su Mujovići iz Jerebica. Bliski su i Halilovići iz Đerekara, Tutin.

Prema Ejupu Mušoviću, Kučevići u Žabrenu su rod sa Hamzagićima iz Tutina i Đerlecima (iz Drage?).

U Rožaje se naselio Ilirija, koji je uzeo ime Alija. Od sina Gavra su Ganići. Sa osobom je doveo dva brata, Husa i Rama. Husovići u Koljenu su od Husa. Ramovići u Lučici su od Rama. Ramov sin Mustafa se doselio u Žabren, od kojeg potiču Kučevići. Njihov rođak Hamza se naselio u Tutinu, od njega su Hamzagići (Mersur Šačić).

Alija je imao četiri sina:

  • Ganiju – od njega nastaju Ganići,
  • Bećira – od njega nastaju Bećiragići,
  • Fetaha – od njega nastaju Fetahovići,
  • Kamba – od njega nastaju plemena po imenu sinova: Hamzagići, Kardovići, Hadžici i Čolakovići.

Đerekarski Kuči su isti rod sa Ademovićima iz Mitrove.

Pripadaju haplogrupi E-Y3183-Z16661.

Poznate ličnosti

Kurtaga - rodonačelnik koji je imao sina Mehmeda i vjerovatno Isa.

Mustafa Kuč – štićenik oca Karađorđa Petrovića.

Halil Kuč – kum Aleksandra Karađorđevića.

Šemsudin Kučević – nekadašnji predsjednik opštine Tutin.

Literatura

  1. Dizdarević, Muharem, Pamćenje i sjećanja, 2002
  2. http://www.bosnjackidnk.com