Razlika između izmjena na stranici "Zanimljivost 08 mart"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
(Bot: Automatski unos stranica)
 
 
(Nije prikazana 2 međuverzija drugog korisnika)
Red 1: Red 1:
* ... da pluralija tantum je imenica koja ima samo množinu i postoji u mnogim jezicima. Kod nas su, na primjer, to: njedra, jasle, novine, makaze, leđa, usta, pantalone...
+
*... da pluralija tantum je imenica koja ima samo množinu i postoji u mnogim jezicima. Kod nas su, na primjer, to: njedra, jasle, novine, makaze, leđa, usta, pantalone...
* ... da Filipini su ime dobili po španskom kralju Filipu II (1527–1598), poznatom i kao Razboriti, a prva španska naselja na ovom ostrvu osnovao je, 1565. godine, Migel Lopez de Legazmi
+
*... da Filipini su ime dobili po španskom kralju Filipu II (1527–1598), poznatom i kao Razboriti, a prva španska naselja na ovom ostrvu osnovao je, 1565. godine, Migel Lopez de Legazmi.
* ... da ljenivac je najsporija životinja na svijetu, spava po osamnaest sati dnevno, a u međuvremenu uspije da, s grane na granu, prevali tek nekoliko metara
+
*... da lenjivac je najsporija životinja na svijetu, spava po osamnaest sati dnevno, a u međuvremenu uspije da, s grane na granu, prevali tek nekoliko metara.
* ... da naziv planeta dolazi od grčke riječi planetes, što znači „lutalica”, pošto su stari narodi primijetili da nebeska tijela mijenjaju položaj na nebeskom svodu
+
*... da naziv planeta dolazi od grčke riječi planetes, što znači „lutalica”, pošto su stari narodi primijetili da nebeska tijela mijenjaju položaj na nebeskom svodu.
* ... da "pijesak koji pjeva" odnosi se na pojavu koju stvaraju zrna pijeska kotrljajući se niz dinu i tada proizvode dubok mrmljajući zvuk koji se čuje kilometrima odatle
+
*... da muslimani smatraju da je bilo preko 124.000 poslanika poslanih čovječanstvu kroz historiju, počevši od Adema do Muhameda a.s. Samo 25 se spominje poimence u Kur'anu.
* ... da gljive su najrasprostranjeniji organizmi na Zemlji i pripadaju carstvu eukariota
+
*... da "pijesak koji pjeva" odnosi se na pojavu koju stvaraju zrna pijeska kotrljajući se niz dinu i tada proizvode dubok mrmljajući zvuk koji se čuje kilometrima odatle.
* ... da nokturno, od italijanske riječi notturno(što znači noćni), kompozicija je sanjarskog i sjetnog raspoloženja, a u doba romantizma, naziv je za omiljene klavirske minijature. Autor najpoznatijih nokturna bio je Frederik Šopen (1810-1849)
+
*... da gljive su najrasprostranjeniji organizmi na Zemlji i pripadaju carstvu eukariota.
* ... da prva četiri poteza u šahu mogu da se odigraju na 318.979.564.000 načina
+
*... da prva četiri poteza u šahu mogu da se odigraju na 318.979.564.000 načina.

Trenutna verzija na dan 24 januar 2022 u 17:12

  • ... da pluralija tantum je imenica koja ima samo množinu i postoji u mnogim jezicima. Kod nas su, na primjer, to: njedra, jasle, novine, makaze, leđa, usta, pantalone...
  • ... da Filipini su ime dobili po španskom kralju Filipu II (1527–1598), poznatom i kao Razboriti, a prva španska naselja na ovom ostrvu osnovao je, 1565. godine, Migel Lopez de Legazmi.
  • ... da lenjivac je najsporija životinja na svijetu, spava po osamnaest sati dnevno, a u međuvremenu uspije da, s grane na granu, prevali tek nekoliko metara.
  • ... da naziv planeta dolazi od grčke riječi planetes, što znači „lutalica”, pošto su stari narodi primijetili da nebeska tijela mijenjaju položaj na nebeskom svodu.
  • ... da muslimani smatraju da je bilo preko 124.000 poslanika poslanih čovječanstvu kroz historiju, počevši od Adema do Muhameda a.s. Samo 25 se spominje poimence u Kur'anu.
  • ... da "pijesak koji pjeva" odnosi se na pojavu koju stvaraju zrna pijeska kotrljajući se niz dinu i tada proizvode dubok mrmljajući zvuk koji se čuje kilometrima odatle.
  • ... da gljive su najrasprostranjeniji organizmi na Zemlji i pripadaju carstvu eukariota.
  • ... da prva četiri poteza u šahu mogu da se odigraju na 318.979.564.000 načina.