Razlika između izmjena na stranici "Zanimljivost 10 mart"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Red 1: Red 1:
*... da slavni filmski reditelj Luis Bunjuel (1900–1983), svoj „Oskarom” nagrađeni film „Diskretan šarm buržoazije” (1973) prvobitno je nazvao „Dole Lenjin!“, a zatim „Djevica u konjušarnici”, ali je pisac scenarija Žan Klod Kariejr promijenio naslov
+
*... da slavni filmski reditelj Luis Bunjuel (1900–1983), svoj „Oskarom” nagrađeni film „Diskretan šarm buržoazije” (1973) prvobitno je nazvao „Dole Lenjin!“, a zatim „Djevica u konjušarnici”, ali je pisac scenarija Žan Klod Kariejr promijenio naslov.
*... da mesečarenje, hodanje u snu, u najvećem broju slučajeva javlja se u prvim časovima spavanja
+
*... da mesečarenje, hodanje u snu, u najvećem broju slučajeva javlja se u prvim časovima spavanja.
*... da u Južnoj Koreji je 1443. godine uvedeno pismo od 28 slova, kao zamjena za do tada korišćeno kinesko koje se sastojalo od više hiljada znakova
+
*... da u Južnoj Koreji je 1443. godine uvedeno pismo od 28 slova, kao zamjena za do tada korišćeno kinesko koje se sastojalo od više hiljada znakova.
*... da riječ karate znači – prazna šaka
+
*... da riječ karate znači – prazna šaka.
*... da pustinjski kenguri imaju neuobičajeni način hlađenja – ližu svoje podlaktice, a pljuvačka isparava, hladeći krvne sudove neposredno ispod kože
+
*... da pustinjski kenguri imaju neuobičajeni način hlađenja – ližu svoje podlaktice, a pljuvačka isparava, hladeći krvne sudove neposredno ispod kože.
*... da u Keniji živi četrdesetak grupa naroda od kojih svaka govori sopstveni jezik
+
*... da u Keniji živi četrdesetak grupa naroda od kojih svaka govori sopstveni jezik.
*... da prvi kibuc, posebna vrsta zajednice koja postoji u Izraelu, zasnovana je na idejama socijalizma, osnovan je 1910. godina u tadašnjoj Palestini, na današnjem izraelskom tlu
+
*... da prvi kibuc, posebna vrsta zajednice koja postoji u Izraelu, zasnovana je na idejama socijalizma, osnovan je 1910. godina u tadašnjoj Palestini, na današnjem izraelskom tlu.
*... da kit može da čuje „pjesmu” drugog kita i na udaljenosti od pedeset kilometara
+
*... da kit može da čuje „pjesmu” drugog kita i na udaljenosti od pedeset kilometara.

Verzija na dan 23 juni 2021 u 09:13

  • ... da slavni filmski reditelj Luis Bunjuel (1900–1983), svoj „Oskarom” nagrađeni film „Diskretan šarm buržoazije” (1973) prvobitno je nazvao „Dole Lenjin!“, a zatim „Djevica u konjušarnici”, ali je pisac scenarija Žan Klod Kariejr promijenio naslov.
  • ... da mesečarenje, hodanje u snu, u najvećem broju slučajeva javlja se u prvim časovima spavanja.
  • ... da u Južnoj Koreji je 1443. godine uvedeno pismo od 28 slova, kao zamjena za do tada korišćeno kinesko koje se sastojalo od više hiljada znakova.
  • ... da riječ karate znači – prazna šaka.
  • ... da pustinjski kenguri imaju neuobičajeni način hlađenja – ližu svoje podlaktice, a pljuvačka isparava, hladeći krvne sudove neposredno ispod kože.
  • ... da u Keniji živi četrdesetak grupa naroda od kojih svaka govori sopstveni jezik.
  • ... da prvi kibuc, posebna vrsta zajednice koja postoji u Izraelu, zasnovana je na idejama socijalizma, osnovan je 1910. godina u tadašnjoj Palestini, na današnjem izraelskom tlu.
  • ... da kit može da čuje „pjesmu” drugog kita i na udaljenosti od pedeset kilometara.