Razlika između izmjena na stranici "Zanimljivost 15 septembar"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
(Bot: Automatski unos stranica)
 
Red 1: Red 1:
* ... da pustinja Sahara širi se jedan kilometar mjesečno
+
*... da prema najnovijoj uglednoj Merserovoj listi, među dvadeset najskupljih gradova svijeta njih sedam nalaze se u Aziji, šest u Evropi, a pet u Africi.
* ... da prema najnovijoj uglednoj Merserovoj listi, među dvadeset najskupljih gradova svijeta njih sedam nalaze se u Aziji, šest u Evropi, a pet u Africi...
+
*... da američki naučnici uspjeli su da od želatinske mase stvore providnog miša kako bi proučili nervni sistem i način rada organa ovog za nauku izuzuetno važnog glodara.
* ... da američki naučnici uspjeli su da od želatinske mase stvore providnog miša kako bi proučili nervni sistem i način rada organa ovog za nauku izuzuetno važnog glodara
+
*... da kolibri, najmanja ptica na svijetu, u jednom sekundu krilima mahne između 12 i 80 puta, zavisno od vrste.
* ... da kolibri, najmanja ptica na svijetu, u jednom sekundu krilima mahne između 12 i 80 puta, zavisno od vrste
+
*... da Južnoafrička Republika je zemlja s najvećim brojem jezika u zvaničnoj upotrijebi na svijetu – 11 (jedanaest).
* ... da Južnoafrička Republika je zemlja s najvećim brojem jezika u zvaničnoj upotrijebi na svijetu – 11 (jedanaest)
+
*... da da bi sumo rvač u Japanu osvojio titulu jokozuna, najvišu od svih, potrebno je da za kratko vrijeme osvoji bar dva turnira, uz najviše dva poraza po turniru, i da se uzorno ponaša i na borilištu i van njega.
* ... da da bi sumo rvač u Japanu osvojio titulu jokozuna, najvišu od svih, potrebno je da za kratko vrijeme osvoji bar dva turnira, uz najviše dva poraza po turniru, i da se uzorno ponaša i na borilištu i van njega
+
*... da dvorac Fantast kod Bečeja, završen 1925, dobio je ime po istoimenom konju vlasnika Bogdana Dunđerskog (1862–1943).
* ... da dvorac Fantast kod Bečeja, završen 1925, dobio je ime po istoimenom konju vlasnika Bogdana Dunđerskog (1862–1943)
+
*... da prsti na rukama saviju se i isprave najmanje 25 miliona puta tokom prosječnog ljudskog života.
* ... da prsti na rukama saviju se i isprave najmanje 25 miliona puta tokom prosječnog ljudskog života
 

Verzija na dan 16 juni 2021 u 13:16

  • ... da prema najnovijoj uglednoj Merserovoj listi, među dvadeset najskupljih gradova svijeta njih sedam nalaze se u Aziji, šest u Evropi, a pet u Africi.
  • ... da američki naučnici uspjeli su da od želatinske mase stvore providnog miša kako bi proučili nervni sistem i način rada organa ovog za nauku izuzuetno važnog glodara.
  • ... da kolibri, najmanja ptica na svijetu, u jednom sekundu krilima mahne između 12 i 80 puta, zavisno od vrste.
  • ... da Južnoafrička Republika je zemlja s najvećim brojem jezika u zvaničnoj upotrijebi na svijetu – 11 (jedanaest).
  • ... da da bi sumo rvač u Japanu osvojio titulu jokozuna, najvišu od svih, potrebno je da za kratko vrijeme osvoji bar dva turnira, uz najviše dva poraza po turniru, i da se uzorno ponaša i na borilištu i van njega.
  • ... da dvorac Fantast kod Bečeja, završen 1925, dobio je ime po istoimenom konju vlasnika Bogdana Dunđerskog (1862–1943).
  • ... da prsti na rukama saviju se i isprave najmanje 25 miliona puta tokom prosječnog ljudskog života.