Razlika između izmjena na stranici "Zanimljivost 17 august"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
 
Red 6: Red 6:
 
*... da 1000 tona rastvorljivog gvožđa i rđe sa brodova svake godine otpadne i ulije se u vode Tihog okeana.
 
*... da 1000 tona rastvorljivog gvožđa i rđe sa brodova svake godine otpadne i ulije se u vode Tihog okeana.
 
*... da tokom godine svaki čovjek u prosjeku pređe šest i po kilometara namještajući i razmeštajući postelju za spavanje.
 
*... da tokom godine svaki čovjek u prosjeku pređe šest i po kilometara namještajući i razmeštajući postelju za spavanje.
*... da još kao dječak, Stevan Stojanović Mokranjac (1856–1914), naš slavni kompozitor, potpuno sam je naučio da svira violinu, ali je poslije završene gimnazije u Zaječaru, najprije upisao matematički odsek Velike škole u Beogradu.
+
*... da još kao dječak, Stevan Stojanović Mokranjac (1856–1914), slavni kompozitor, potpuno sam je naučio da svira violinu, ali je poslije završene gimnazije u Zaječaru, najprije upisao matematički odsek Velike škole u Beogradu.

Trenutna verzija na dan 17 august 2021 u 15:38

  • ... da na jednom zidu vile u mjestu Tore Anunciata kraj Napulja, na fresci iz rimskog vremena, nacrtana je torta kasata (filovana neslanim sirom i kandiranim voćem) kakva se i danas pravi u Italiji.
  • ... da ulične table sa oznakom londonske ulice Bejker imaju znak - siluetu književnog lika, detektiva Šerloka Holmsa čiji se muzej i danas nalazi u toj ulici.
  • ... da 50 odsto dijelova današnjih automobila čini plastika.
  • ... da do sada najstariji vinski podrum star je oko 3700 godina i potiče iz Tel Kabrija u Izraelu. U podrumu je nađeno četrdesetak tegli i oko pedeset litara vina u koje su vinari stavljali nanu i med, kako bi bilo ukusnije.
  • ... da norveški kompozitor i pijanista Edvard Grig (1843 - 1907), stalno je u džepu nosio figuricu žabe i uoči svakog koncerta bi protljao - za sreću.
  • ... da 1000 tona rastvorljivog gvožđa i rđe sa brodova svake godine otpadne i ulije se u vode Tihog okeana.
  • ... da tokom godine svaki čovjek u prosjeku pređe šest i po kilometara namještajući i razmeštajući postelju za spavanje.
  • ... da još kao dječak, Stevan Stojanović Mokranjac (1856–1914), slavni kompozitor, potpuno sam je naučio da svira violinu, ali je poslije završene gimnazije u Zaječaru, najprije upisao matematički odsek Velike škole u Beogradu.