Razlika između izmjena na stranici "Zanimljivost 26 mart"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Red 1: Red 1:
*... da Edvin Habl (1889–1953), američki astronom, pružio je prve dokaze da se svemir širi, a 1924. godine otkrio je galaksije izvan Mliječnog puta
+
*... da Edvin Habl (1889–1953), američki astronom, pružio je prve dokaze da se svemir širi, a 1924. godine otkrio je galaksije izvan Mliječnog puta.
*... da čovjek u prosjeku tokom godine ima 1460 snova, četiri za svaku noć, a nauka koja proučava snove zove se onirologija
+
*... da čovjek u prosjeku tokom godine ima 1.460 snova, četiri za svaku noć, a nauka koja proučava snove zove se onirologija.
*... da najskuplji automobil prodat na javnom nadmetanju bio je „ferari tr”, za koji je, 21. avgusta 2011. godine u Kaliforniji, novi vlasnik izdvojio 16.390.000 dolara
+
*... da najskuplji automobil prodat na javnom nadmetanju bio je „ferari tr”, za koji je, 21. avgusta 2011. godine u Kaliforniji, novi vlasnik izdvojio 16.390.000 dolara.
*... da dvogodišnja biljka hoću-neću (Capsella bursa-pastoris) u našem jeziku naziva se još rusomača, tarčužak, djevojačka trava, torbičica, tobočica
+
*... da dvogodišnja biljka hoću-neću (Capsella bursa-pastoris) u našem jeziku naziva se još rusomača, tarčužak, djevojačka trava, torbičica, tobočica.
*... da na Tajlandu postoji sedamdeset osam pravila u borbi letećih zmajeva od hartije
+
*... da na Tajlandu postoji sedamdeset osam pravila u borbi letećih zmajeva od hartije.
*... da Serengeti, oblast koja se prostire u sjevernim dijelovima Tanzanije i jugozapadnim dijelovima Kenije na površini od oko 30.000 kvadratnih kilometara, jedinstven je ekosistem u kome živi sedamdesetak vrsta sisara i oko petsto vrsta ptica. Ime podstiče iz jezika naroda Masai i znači „beskrajna ravnica”
+
*... da Serengeti, oblast koja se prostire u sjevernim dijelovima Tanzanije i jugozapadnim dijelovima Kenije na površini od oko 30.000 kvadratnih kilometara, jedinstven je ekosistem u kome živi sedamdesetak vrsta sisara i oko petsto vrsta ptica. Ime podstiče iz jezika naroda Masai i znači „beskrajna ravnica”.
*... da istraživači univerziteta Berkli (SAD) napravili su program koji može da rekonstruiše davno izumrle jezike
+
*... da istraživači univerziteta Berkli (SAD) napravili su program koji može da rekonstruiše davno izumrle jezike.
*... da divokoza (Rupicapra rupicapra) danas u Srbiji može da se vidi u vrletima Tare i oko Đerdapa
+
*... da divokoza (Rupicapra rupicapra) danas u Srbiji može da se vidi u vrletima Tare i oko Đerdapa.

Verzija na dan 1 juli 2021 u 08:35

  • ... da Edvin Habl (1889–1953), američki astronom, pružio je prve dokaze da se svemir širi, a 1924. godine otkrio je galaksije izvan Mliječnog puta.
  • ... da čovjek u prosjeku tokom godine ima 1.460 snova, četiri za svaku noć, a nauka koja proučava snove zove se onirologija.
  • ... da najskuplji automobil prodat na javnom nadmetanju bio je „ferari tr”, za koji je, 21. avgusta 2011. godine u Kaliforniji, novi vlasnik izdvojio 16.390.000 dolara.
  • ... da dvogodišnja biljka hoću-neću (Capsella bursa-pastoris) u našem jeziku naziva se još rusomača, tarčužak, djevojačka trava, torbičica, tobočica.
  • ... da na Tajlandu postoji sedamdeset osam pravila u borbi letećih zmajeva od hartije.
  • ... da Serengeti, oblast koja se prostire u sjevernim dijelovima Tanzanije i jugozapadnim dijelovima Kenije na površini od oko 30.000 kvadratnih kilometara, jedinstven je ekosistem u kome živi sedamdesetak vrsta sisara i oko petsto vrsta ptica. Ime podstiče iz jezika naroda Masai i znači „beskrajna ravnica”.
  • ... da istraživači univerziteta Berkli (SAD) napravili su program koji može da rekonstruiše davno izumrle jezike.
  • ... da divokoza (Rupicapra rupicapra) danas u Srbiji može da se vidi u vrletima Tare i oko Đerdapa.