Razlika između izmjena na stranici "Zanimljivost 27 august"

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
(Bot: Automatski unos stranica)
 
Red 1: Red 1:
* ... da Mjeri Anderson (1866–1953) patentirala je mehaničke brisače za vjetrobransko staklo 1903. godine, prije nego što je u SAD proizveden prvi automobil; njen pronalazak i danas koriste svi automobili .
+
*... da Mjeri Anderson (1866–1953) patentirala je mehaničke brisače za vjetrobransko staklo 1903. godine, prije nego što je u SAD proizveden prvi automobil; njen pronalazak i danas koriste svi automobili.
* ... da „umjeće ratovanja”, kineski vojni priručnik koji je Sun Cu napisao u 6. vijeku prije nove ere, i danas je jedna od najuticajnijih knjiga u svijetu, ne samo kad su u pitanju vojne stvari
+
*... da „umjeće ratovanja”, kineski vojni priručnik koji je Sun Cu napisao u 6. vijeku prije nove ere, i danas je jedna od najuticajnijih knjiga u svijetu, ne samo kad su u pitanju vojne stvari.
* ... da riba Garra Rufa hrani se površinskim slojem ljudske kože i pri tom ispušta enzim ditranol koji ublažava tegobe bolesnika s psorijazom
+
*... da riba Garra Rufa hrani se površinskim slojem ljudske kože i pri tom ispušta enzim ditranol koji ublažava tegobe bolesnika s psorijazom.
* ... da ime Isus izvodi se od jevrejske riječi Je-hoshua i znači Spasilac, a zvanje Hristos (jevr. Mesija) znači „pomazani”, odnosno Pomazanik i označava lice koje je Bog odredio za poseban zadatak. Da bi se razlikovao od drugih s istim imenom, uz njegovo ime dodaje se geografsko određenje: Isus iz Nazareta Galilejskog, Isus iz Nazareta ili Isus Nazarećanin
+
*... da ime Isus izvodi se od jevrejske riječi Je-hoshua i znači Spasilac, a zvanje Hristos (jevr. Mesija) znači „pomazani”, odnosno Pomazanik i označava lice koje je Bog odredio za poseban zadatak. Da bi se razlikovao od drugih s istim imenom, uz njegovo ime dodaje se geografsko određenje: Isus iz Nazareta Galilejskog, Isus iz Nazareta ili Isus Nazarećanin.
* ... da najviši vrh Španije nalazi se na ostrvu Tenerife – Piko de Teide (3718 metara)
+
*... da najviši vrh Španije nalazi se na ostrvu Tenerife – Piko de Teide (3718 metara).
* ... da litar morske vode u prosjeku je za 25 grama teži od iste količine slatke vode
+
*... da litar morske vode u prosjeku je za 25 grama teži od iste količine slatke vode.
* ... da puno ime američkog grada Los Anđelesa, skraćeno El-Eja, glasi: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angelos de Porciuncula, što u prevodu sa španskog znači: Grad naše Gospe, kraljice anđela od (rijeke) Porcijunkule
+
*... da puno ime američkog grada Los Anđelesa, skraćeno El-Eja, glasi: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angelos de Porciuncula, što u prevodu sa španskog znači: Grad naše Gospe, kraljice anđela od (rijeke) Porcijunkule.
* ... da na Uneskovoj zvaničnoj listi Svjetske (kulturne) baštine iz Srbije se nalaze: Stari Ras i Sopoćani (1979), manastir Studenica (1986), srednjovjekovni manastiri Kosova: Visoki Dečani (2004), Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i Gračanica (2006), te Gamzigrad –Romulijana (2007)
+
*... da na Uneskovoj zvaničnoj listi Svjetske (kulturne) baštine iz Srbije se nalaze: Stari Ras i Sopoćani (1979), manastir Studenica (1986), srednjovjekovni manastiri Kosova: Visoki Dečani (2004), Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i Gračanica (2006), te Gamzigrad –Romulijana (2007).

Verzija na dan 16 juni 2021 u 12:52

  • ... da Mjeri Anderson (1866–1953) patentirala je mehaničke brisače za vjetrobransko staklo 1903. godine, prije nego što je u SAD proizveden prvi automobil; njen pronalazak i danas koriste svi automobili.
  • ... da „umjeće ratovanja”, kineski vojni priručnik koji je Sun Cu napisao u 6. vijeku prije nove ere, i danas je jedna od najuticajnijih knjiga u svijetu, ne samo kad su u pitanju vojne stvari.
  • ... da riba Garra Rufa hrani se površinskim slojem ljudske kože i pri tom ispušta enzim ditranol koji ublažava tegobe bolesnika s psorijazom.
  • ... da ime Isus izvodi se od jevrejske riječi Je-hoshua i znači Spasilac, a zvanje Hristos (jevr. Mesija) znači „pomazani”, odnosno Pomazanik i označava lice koje je Bog odredio za poseban zadatak. Da bi se razlikovao od drugih s istim imenom, uz njegovo ime dodaje se geografsko određenje: Isus iz Nazareta Galilejskog, Isus iz Nazareta ili Isus Nazarećanin.
  • ... da najviši vrh Španije nalazi se na ostrvu Tenerife – Piko de Teide (3718 metara).
  • ... da litar morske vode u prosjeku je za 25 grama teži od iste količine slatke vode.
  • ... da puno ime američkog grada Los Anđelesa, skraćeno El-Eja, glasi: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angelos de Porciuncula, što u prevodu sa španskog znači: Grad naše Gospe, kraljice anđela od (rijeke) Porcijunkule.
  • ... da na Uneskovoj zvaničnoj listi Svjetske (kulturne) baštine iz Srbije se nalaze: Stari Ras i Sopoćani (1979), manastir Studenica (1986), srednjovjekovni manastiri Kosova: Visoki Dečani (2004), Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i Gračanica (2006), te Gamzigrad –Romulijana (2007).