08 juni

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
  • 632 - Po gregorijanskom kalendaru, preselio na ahiret Allahov miljenik i poslanik Muhammed alejhi selam. Jedna on najvažnijih ličnosti u povijesti čovječanstva i muslimanima predstavlja apsolutni vjerski uzor. Rođen je 12. Rebiulevvela (22. aprila) 571. godine u Mekki. Pečatni je vjerovjesnik Islama koji danas slijedi 1.9 milijardi muslimana širom svijeta. Dostavio je Božiju objavu – Kur’an. Sva djela, govor i radnje Muhammeda, a.s., su zabilježene u hadiskim zbirkama koje jedini put u povijesti čovječanstva vjerodostojno prenose svaki aspekt i dio života jednog čovjeka nesumnjivo svjedočeći da je Islam vjera koju je živio Poslanik Muhammed, a.s.
  • 1886 - Rođen Abdurezak Hifzi Bjelavac, veliki bošnjački književnik, publicist i prevodilac.
  • 1943 - Rođen Dr. Ferid Muhić, jedan od najmarkantnijih ličnosti u Bošnjaka, i jedan od najvećih živih filozofa Balkana, univerzitetski profesor, pjesnik, kritički analitičar, internacionalno priznati univerzitetski profesor novovjekovne filozofije, savremene filozofije i filozofske antropologije.
  • 1992 - Vođena je herojska bitka na brdu Žuč, što je jedan od ključnih događaja u obrani Sarajeva tokom agresije 1992. – 1995. godine. Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet. Zaplijenjene su značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. Radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati “Pofalićke bitke“, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava. Nakon osvajanja Orlića zauzete su i Kota 850, Vis i Golo brdo, odakle su srpski agresori svakodnevno, najvećim kalibarima gađali Sarajevo i sijali smrt.
  • 2021 - Međunarodni tribunal u Hagu potvrdio je presudu glavnom vojnom komandantu krvoprolića. Ratko Mladić je osuđen pravosnažno pred sudom u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni.