14 juni

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
  • 1928 - Rođen Munir Gavrankapetanović, bošnjački intelektualac i aktivista organizacije Mladih Muslimana.
  • 1973 - Srušila se Travnička sahat-kula u Gornjoj čaršiji. Travnička sahat-kula u Gornjoj čaršiji je podignuta uz Hadži Ali-begovu džamiju pa je Travnik jedini grad u Bosni i Hercegovini koji ima dvije sahat-kule. Pretpostavlja se da ju je sagradio Mehmed-paša Kukavica u 18. vijeku. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 15. do 21. marta 2005. godine donijela je odluku da se sahat-kula proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Sahat-kulu je 1817. godine obnovio Sulejman-paša Skopljak. Nakon velikog požara, 1856. godine oštećenu sahat-kulu temeljito je obnovio Hadži Ali-beg Hasanpašić. Kula se srušila14. juna 1973. godine, pa je u potpunosti rekonstruirana 1977. godine na osnovu projekta rekonstrukcije urađenom u tadašnjem Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Identična je onoj prvobitnoj u svim elementima osim kod debljine i vrste zida.
  • 1992 - “Živa lomača” u Višegradu, jedan od najstravičnijih srpskih ratnih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. U kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici 14. juna 1992. spaljeno je najmanje 59 žena, djece i staraca iz sela Koritnik, a u kući Mehe Aljića na Bikavcu 27. juna 1992. najmanje 60 civila bošnjačke nacionalnosti, mahom žena i djece. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime. Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnjih ratnih zločina koji su se desili tokom rata protiv Bosne i Hercegovine, ali i zločina koji su se dogodili na kraju dvadesetog stoljeća. Zločin poznat kao “Živa lomača” dogodio se 14. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću. U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Lukić i Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići za slobodnu teritoriju – Kladanj. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana. Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u MKSJ osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. U junu 2018. godine Bosni i Hercegovini je izručen Radomir Šušnjar. Suđenje se vodi pred Sudom BiH, a Šušnjar se tereti za učešće u ovom zločinu.
  • 1999 - Mirovne snage NATO-a na Kosovu otkrile prvu masovnu grobnicu, sa ostacima tijela 81 osobe, Albanaca koje su pogubili srpski vojnici.