17 juni

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
  • 656 - Preselio na ahiret Osman b. Affan, ashab Poslanika Muhammeda, a.s., i treći halifa. Na njegovo mjesto izabran Ali b. Ebi Talib kao četvrti halifa. Osman b. Affan jedan je od desetorice ashaba kojima je još za života obećan Džennet. Bio je jedan od rijetkih pismenih ljudi tog doba. Ostao je zapamćen i kao pisar, koji je zapisivao Objavu Posljednjem Božijem poslaniku. Imao je dva nadimka: Ebu-Abdullah i Ebu-Amr. Za vrijeme Osmanovog hilafeta nastavljena su osvajanja na istoku. Osvojena je Armenija i Azerbejdžan, a stanovnici Taberistana i Gruzije dobrovoljno su se predali. Period hilafeta Osmana jest period kada su muslimani bili najjači, i kada su živjeli u najvećem blagostanju. Osmanova vladavina biće zapamćena po nekoliko značajnih karakterisitka: kovan je novac koji je dopro u sve krajeve hilafeta; formirana je mornarica; Medina je postala prijestolnica; te je naredio kodifikaciju Kur'ana u jednu zbirku – Mushaf.
  • 1938 - Rođen Ahmed Smailović, bošnjački islamski učenjak, univerzitetski profesor i vršilac različitih dužnosti u Islamskoj zajednici.
  • 1993 - Poginuo Safet Zajko, bošnjački borac, pripadnik Armije RBiH i dobitnik najvišeg ratnog priznanja, Zlatni ljiljan.
  • 1998 - Preselio na ahiret Dr. Sulejman Mašović, jedan od istaknutih islamskih mislilaca na Balkanu iz Nove Varoši (Sandžak).
  • 2002 - U Batajnici kod Beograda počela ekshumacija i obdukcija leševa za koje se vjeruje da su Albanci čija su tijela dovezena tu poslije intervencije NATO-a na Kosovu 1999.
  • 2007 - U Budvi uhapšen bivši general srpske policije, Vlastimir Đorđević, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine.