19 mart

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
  • 1991 - Narodna skupština Srbije preuzela je ovlašćenja raspuštene Skupštine Kosova i razriješila dužnosti Rizu Sapundžiju, člana Predsedništva SFR Jugoslavije sa Kosova.
  • 1999 - Nakon neuspjelih pregovora Srba i kosovskih Albanaca u Parizu, predsjednik SAD Bil Klinton izjavio je da je "prag prekoračen" i da problem Kosova ugrožava američke nacionalne interese. Diplomate zapadnih zemalja počele su da napuštaju Beograd, a međunarodni verifikatori Kosovo.
  • 2004 - Od 17. do 20. marta 2004. uništene su ili oštećene džamije u Beogradu, Nišu, u selu Oraovica kod Preševa, u Kumanovu i u selu Orahova kod Bosanske Gradiške. Džamija u Nišu je potpuno uništena, Bajrakli džamija u Beogradu je skoro u potpunosti zapaljena, u džamiji u selu Oraovica podmetnut je požar, u Kumanovu su bačena tri „molotovljeva koktela“, a na džamiju u Oraovi bačena je bomba. U Beogradu je izrečena presuda za paljenje Bajrakli-džamije 2004. godine, kada je do temelja spaljena biblioteka s više od 7.000 knjiga. Prvi osnovni sud je trojicu aktera osudio na po četiri mjeseca zatvora za sudjelovanje u neredima, ali ne i za samo paljenje džamije. Ostala petorica optuženih su oslobođena.
  • 2008 - Hrvatska priznala neovisnost Kosova.
  • 2015 - Preselio na ahiret Safet Plakalo, bošnjački dramski pisac, teatarski kritičar, dramaturg i jedan od nekoliko pisaca poezije dramske orijentacije.