25 mart

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu
  • 1611 - Rođen Evlija Čelebija, osmanlijski putopisac. U toku četrdeset godina putovao je po tadašnjem Osmanlijskom carstvu i izvan njega, a učestvovao je i u brojnim bitkama. O svim svojim opažanjima i doživljajima napisao je opsežno djelo u deset knjiga pod imenom "Putopis" (Sejahatnama) ili "Tarihi sejjah".
  • 1196 - Održan Deževski sabor na kome je odlučeno da se protjeraju bogumili sa prostora današnjeg Sandžaka.
  • 1954 - Rođen Dr. Kasim Begić, predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Njegov najznačajniji doprinos ogleda se u pripremanju i donošenju kapitalne Odluke o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Učesnik brojnih mirovnih pregovora pod patronatom međunarodne zajednice, uključujući i pregovore u Daytonu (Ohio) koji su rezultirali Općim sporazumom za mir u BIH (1995).
  • 1991 - Prema nepotvrđenim informacijama, predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman se na tajnom sastanku u Karađorđevu dogovorili o podjeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsjednikom Antom Markovićem.
  • 1993 - Višemjesečni pregovori o Bosni i Hercegovini u Njujorku završeni neuspjehom. Mirovni plan kopredsednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena potpisali bosanski Hrvati i Bošnjaci, a lider bosanskih Srba Radovan Karadžić to odbio, smatrajući predložene mape neprihvatljivim za Srbe.