31 maj

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Dan bijelih traka

  • 1809 - Osmanlijska vojska porazila srpske ustanike u bici na Čegru.
  • 1992 - U organizaciji Centra za antiratnu akciju, održane su u Beogradu demonstracije više desetina hiljada građana, koji su nošenjem crnog flora dugog 1.300 metara izrazili svoje saućešće sa žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.
  • 1992 - Srpske paravojne i vojne formacije pod vodstvom ratnog zločinca Jadranka Palije, osuđenog na 28 godina zatvora za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen je zločin nad Bošnjacima Vrhpolja kod Sanskog Mosta. Na ovaj dan ubijeno je 19 civila na mostu Vrhpolje. Jedini koji je preživio masakr je Rajif Begić, koji je pred Haškim tribunalom dva puta svjedočio protiv Radislava Brđanina, Momira Talića i Momčila Krajišnika.
  • 1992 - Vlasti SDS-a, nakon nasilnog preuzimanja vlasti u Prijedoru izdale naredbu posredstvom lokalnog radija prema kojoj su svi Bošnjaci i bosanski Hrvati morali na ruke staviti bijele trake, a kuće obilježiti bijelim plahtama, što je rezultiralo progonima i ubistvima nesrba. Ovo naređenje, kasnije više puta ponavljano, prvi put pročitale su spikerice Senija Džafić i Jadranka Vejo-Račević: “Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.” Kao sjećanje na ovaj stravičan dan, ali i na genocid nad nevinim bošnjačkim civilima u Prijedoru, 31. maj se obilježava kao “Dan bijelih traka”.
  • 1996 - Dražen Erdemović priznao je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu da je učestvovao u masovnim pogubljenjima Bošnjaka u Srebrenici. To je bilo prvo priznanje krivice pred Haškim tribunalom.
  • 2011 - Ratko Mladić izručen Haškom tribunalu za zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio ga je na kaznu doživotnog zatvora, za zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine koje je počinio u svojstvu najviše rangiranog generala u Vojsci RS-a i u svrhu stvaranja tzv. Republike Srpske.
  • 2019 - Preselio na ahiret Đelo Jusić, bošnjački kompozitor poznat po brojnim velikim djelima domaće zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne muzike. Utemeljitelj vokalno-instrumentalnog ansambla “Dubrovački trubaduri” (1961) i dječjega zbora “Mali raspjevani Dubrovnik” (1962). Prema libretu Džemaludina Latića komponovao je “Srebrenički inferno”. “Srebrenica je za mene svjetski problem. A zadnja poruka Inferna je: ‘Vratićemo se i vraćamo se mi! U Srebrenicu moju!’”, kazao je Jusić u jednom intervjuu. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističe Porin 2007. godine za životno djelo.