Ferizović

Izvor: Sandžakpedia
Jump to navigation Jump to search

Porijeklo

Prema porodičnom predanju Ferizovići su porijeklom iz Nikšića. Jedni su raseljeni iz Nikšića u Drač (Albanija), odakle su krajem 20. vijeka iselili u Berane i Rožaje. Imaju rodbinu u Sarajevu, Podgorici i Nikšiću.

Nikša, osnivač Nikšića, je po predanju imao sina Gezimira, a on sinove Šakoja, Vitasa i Đurka. Od Đurka vode porijeklo Popovići u Zagradu. Od župskih Popovića potiče poznata kuća nikšićkih muslimana – Ferizović, prema predanju Župljana – od Todora Popovića koji se školovao u djetinstvu kao janičar, prihvatio islam i postao Feriz. Kada je odrastao, Feriz se vratio u Župu i nastanio među Popovićima. Njegovi potomci – Ferizovići su mirno živjeli među pravoslavnim Župljanima, znajući da su istog porijekla. Međutim, 1805. godine, nagovoreni od Cetinja, Župljani su istjerali Ferizoviće, te oni pređu u Nikšić. Ferizovići su bili ugledna nikšićka kuća, uvažavana i od muslimana i od pravoslavaca. Nakon pada Nikšića, 1877. godine, svih deset domova Ferizovića iselilo se u Sarajevo i Podgoricu, gdje ih i danas ima.

Srodstvo

Pripadaju haplogrupi Y52621. DNK istraživanje potvrđuje predanje Ferizovića da su muhadžiri iz Nikšića i najvjerovatnije su porijeklom od plemena Nikšića Rovčana.[1]

Poznate ličnosti

Literatura