Korać

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Porijeklo

Koraći su u Sjenicu doseljeni iz Caričine poslije Prvog svijetskog rata. Došli su na Sjeničko - peštersku visoravan iz sjeverne Crne Gore (Bijelo Polje). Porodica Korać u Buđevu su Srbi pravoslavci. Koraći iz Caričine su se ranije prezivali Kalić i vjerovatno su iz tog nekada velikog plemena Vraneša. Na području Bijelog Polja i Novog Pazar ima muslimana i pravoslavaca Koraća koji su najvjerovatnije porijeklom iz Petnjice kod Berana.

Po Ejupu Mušoviću, u bihorskim selima ima Koraća Crnogoraca i Bošnjaka. Tu su doseljeni iz Koraća u Bratonožićima, a ogranak su Bukumira – Bratonožića (po navodima Erdeljanovića, M. Lutovac, R. Vešovih). Prema tome, bihorski muslimani Koraći su Koraći koji su primili Islam. Neki od tih Koraća promenili su prezime u Palamare, oni su živjeli u Petnici, pa su neki, pred Drugi svjetski rat doseljeni u Novi Pazar.

U Novom Pazaru sada ima petnaestak muslimanskih porodica Koraća. Ovamo su došli iz Caričine kod Sjenice, neki 1931. a drugi poslije 1945. godine. Oni smatraju da su ogranak Kalića.

Jedna porodica Koraća doseljena je nedavno iz Slatine, kod Brodareva.

Srodstvo

Pripadaju haplogrupi R1a-Z282.[1]

Literatura