Ljuca

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Porijeklo

Porodica Ljuca je iz Sandžaka. Potiču od plemena Kuči. Kuči se prvi put spominju u defterima, 15. vijeku, nakon osvajanja Skadra. Postojbina im je u selu Medun pored Podgorice.[1]

Prema porodičnom predanju, Ljuce su muhadžiri iz Nikšića. Živjeli su u Nikšiću do pada pod crnogorsku vlast. Ljuce su bili zadnja odbrana na planini Bjelasici kada su morali da se povuku i uz velike ljudske gubitke morali su da se odsele. Danas ih ima od Brčkog, Goražda do Sandžaka, Kosova i Turske.

Mnogi su pali u nemilost crnogorske vojske i pogubljeni, a mnogi su i pokršteni. Mušović takođe tvrdi da su Ljuce muhadžiri iz Nikšića nakon 1878. godine. Starinom su od Kuča. Ima ih po cijelom Sandžaku. U Novom Pazaru se prezivaju i Nikšić.[2]

Prema predanju Jovana Erdeljanovića, brojne muslimanske porodice porijeklom su od Kuča: Ljuce i Dakovići kojih je sredinom XVIII stoljeća bilo u Nikšiću oko 300 kuća.

U sandžačkoj literaturi se govori da Ljuce potiču od plemena Kuča iz Bezihova, sjeveroistočno od Podgorice, iz okoline Meduna, odakle su pokrenuti 1688. godine kada je Medun pao u mletačko-crnogorske ruke. Nakon 1688. godine, dio njih je otišao u Podgoricu, a drugi se preselio u Kolašin i Nikšić. U nikšićkom kraju su neki od njih uživali znatan ugled. Iz Nikšića su istjerani 1877. godine, kada je crnogorska vojska zauzela grad, tako da danas njihovih potomaka ima svugdje u Sandžaku. Tako ih ima u Boljanićima i Mrčevu (Pljevlja), Rožajama, Boljanini, Lozni, Zatonu i Rastokama (Bijelo Polje), zatim Melajama, Rudnici (Tutin) itd. Ovi iz Rudnice su doseljeni iz Boljanine, na posjed kolašinskih Smailagića koji su odseljeni u Skoplje, 1960. godine.

Neki Ljuce su uzeli prezime Nišići ili Nikšići. Ima ih u mnogim mjestima bivše SFRJ, a vrlo mnogo i u Turskoj.[3]

Srodstvo

Svi Kuči su bliski genetski rođaci Ljucama. Najsličniji su im Šutkovići iz Radetine, ranije iz Meduna, kao i Prelevići iz Ubli blizu Meduna.

Pripadaju haplogrupi E-BY165837.

Poznate ličnosti

Ljuca Avdija - legendarna ličnost i gazija.

Ljuca Hasko - gazija Nikšića, iz 1877. godine.

Ljuca Mujaga - jedan od prvaka Bijelog Polja iz 1912. godine.

Ljuca Tahir - gazija iz Nikšića (“Krnovka”).

Ljuca Belo i Ljuca Nusko - komite iz Bijelog Polja.

Ljuca Emin - političar, funkcioner parije “Džemijet” i kasnije pripadnik komitske grupe u okolini Bijelog Polja.

Ljuca Derviš - oficir JNA prije rata.

Literatura

  1. http://www.bosnjackidnk.com
  2. Mušović, Dr Ejup, Etnički procesi i etnička struktura stanovništva Novog Pazara, 1979, Beograd
  3. Dizdarević, Muharem, Pamćenje i sjećanja, 2002