Ramdedović

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Porijeklo

Postoji predanje u porodici Ramdedović prema kojem su oni potomci Rama Dedova koji je živio sredinom 18. vijeka u Lagatorima na Bihoru sa još tri brata. Prema istom predanju, od Ramovog drugog brata Skendera potiču Skenderovići koji su nastanili Trpezi. Od trećeg brata Fema su Femići, a od Derva – Dervovići.

U knjizi „Bihor i korita" autora Milisava Lutovca, Ramdedovići su se doselili kad i Latići iz Bratonožića. Njihov predak se najprije naselio u Kalačima kod Rožaja. Tražeći bolju zemlju, došli su u Trpezi, a odatle se preselili u Lagatore. U Kalačima i danas postoji Ramdedovsko groblje, a u Trpezima su njihovi rođaci Skenderovići. Poslije 1912. godine neki Ramdedovići su se odselili u Novi Pazar i Tursku.

U knjizi „Raška" Petra Ž. Petrovića, stoji da su Ramdedovići iz Lagatora počeli da naseljavaju Novi Pazar i okolinu (Vojniće) od 1880.[1]

Srodstvo

Ramdedovićima su bliski Skenderovići iz Trpezi i Šuševići iz Novog Pazara. Ramdedovići pripadaju J-Z628 grani J2 haplogrupe. Kod Ramdedovića se takođe nalazi i J-Y98609 genetski rod. DNK testovi potvrđuju predanje o srodnosti sa Skenderovićima.

Poznate ličnosti

Literatura